Blog, Strana 25

Afgánský chrt

Obrázek článku

Povaha

Důstojný, vznešený, hrdý, majestátní a nezávislý. Tak by se dala charakterizovat typická povaha afghánského chrta. Jeho orientální, ušlechtilý výraz s notnou dávkou sebevědomí, rezervovanosti a zdrženlivosti na jedné straně a impulzivity až divokosti na straně druhé, vzbuzuje dojem, že chovat ho není jednoduchá záležitost. Je skutečně třeba mít určité zkušenosti a především velkou míru tolerance. Potřebuje důrazné, ale vlídné povely. Není to však pes, který vás vždy a bez výhrad poslechne na slovo. Přesto je to citlivý a laskavý společník, který se chová k ostatním ve své smečce jako rovný k rovným. K cizím je však často přezíravý.

Popis

Na první pohled vás afghánský chrt zaujme svou krásnou hedvábně jemnou srstí, přičemž jsou přípustné všechny barvy a kombinace. Je to velký, silný pes s výškou v kohoutku od 63 do 74 cm a váhou až do 27 kg. Má dlouhou hlavu, černý nebo temně hnědý čenich a svislé, přiléhající uši. Hluboký hrudník a rovný hřbet je zakončen nízko posazeným ocasem se smyčkou. Má dlouhé a silné končetiny a velké, dobře osrstěné tlapy. V průměru se dožívá 12-14 let.

Historie 

Jako plemeno vznikl afghánský chrt již v prvním tisíciletí našeho letopočtu, ale zmínky o něm prý sahají dokonce až do dob Sumerské říše. Základem pro vznik plemene bylo křížení původního afghánského loveckého chrta a perského chrta (Saluky). Z asi třinácti typů původních loveckých chrtů byly pro vyšlechtění podstatní zejména dva z nich. Chrt horský - Murray, který byl používán zejména k lovu horských divokých koz a chrt nížinný - Ghanzi, používaný při lovu ve stepích. Oba dva typy se od sebe lišily hlavně délkou srsti a stavbou těla. Kromě lovu pomáhali pastevcům s hlídáním stád a obydlí. Jejich život byl často ceněn víc než život lidský a kdo psu ublížil, nebo ho dokonce zabil, byl odsouzen k smrti.

Dnešní podoba plemene již vypadá jinak a je výsledkem šlechtitelských snah chovatelů zejména ve Velké Británii, kam byli první chrti dovezeni koncem 19. století. Je zajímavé, že do Čech dovezl prvního Afghána až v roce 1965 tehdejší ředitel liberecké ZOO.

Klíšťová sezóna je tu !!!

ijournal.cz | Klíště – drobný zabiják schovaný ve vysoké trávě. Po přisátí  ho ihned otestujte v domácím Borrelia Testu

Zima skončila a s příchodem jara a teplého počasí opět přichází mezi nás nezvaní společníci. Mírné zimy, které se stávají v posledních letech v naší oblasti běžnými a  nahrávají tak zvýšenému výskytu parazitů a bodavého hmyzu a spolu s brzkým příchodem jara i prodlužují sezónu výskytu klíšťat, komáru, pakomárů  muchniček a jiného nežádoucího hmyzu.

Na parazity a hmyz všeobecně narazíme všude - doma, na zahradě, v lese i parku uprostřed města. Aktivita těchto miniaturních predátorů začíná již dva týdny po posledním sněhu a končí s příchodem další zimy. Již při teplotách přesahujících 5°C začínají být například klíšťata aktivní a nejčastěji se s nimi setkáme na prosluněných místech, kam je, stejně jako nás všechny, lákají vyšší teploty. Klíšťová sezóna má dva vrcholy a to začátek sezóny, kdy vyhládlá klíšťata útočí asi měsíc a půl s následujícím mírným ústupem a pokračující druhou vlnou, která končí až dostatečným ochlazením.

Tento hmyz ročně nakazí tisíce domácích mazlíčků a proto bychom měli chránit nejen sebe, ale i naše chlupáče. Klíšťata jsou přenašeči závažných infekčních onemocnění a způsobují kožní obtíže. Je prokázána možnost přenosu až 150ti různých infekcí z klíšťat na teplokrevné tvory.

3 nejčastější nemoci přenášené klíšťaty:

  1. Lymská borelióza
  2. Klíšťová encefalitida
  3. Babezióza

 

Lymská borelióza

Téměř 30% všech klíšťat nese bakterii způsobující toto onemocnění. Původcem lymské boreliózy jsou bakterie nesoucí název borelie. V současnosti je známých několik druhů borelií. 

Inkubační doba (období mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci) při lymské borelióze psů bývá poměrně dlouhá; trvá týdny až měsíce. Obyčejně se projevuje artritidou (zánětem kloubů), mezi ostatní příznaky patří horečka, nechutenství k jídlu, neochota k pohybu a kulhání spojené s velkou bolestivostí a otokem postižených kloubů. Postižené jsou obvykle dva nebo více kloubů, nejčastěji koleno a zapěstí. U psů se na málo osrstěných místech mohou objevovat zarudlá místa s lokálními změnami v místě napadení klíštětem. Ty zmizí po odstranění klíštěte, později se mohou objevit znovu. Mezi vzácnější klinické projevy patří poruchy kardiovaskulárního systému, selhání ledvin a neurologické změny jako jsou křeče, agresivita a změny v chování zvířat. Proto pokud máte podezření na toto onemocnění, je potřeba neprodleně vyhledat veterinární pomoc.

Jako prevence slouží používání antiparazitárních prostředků, kterých je na trhu nepřeberné množství.

Klíšťová encefalitida

Virové onemocnění lidí, hovězího dobytka, skotu a divoce žijících zvířat. U psů a koček v našich podmínkách se vyskytuje vzácně. Probíhá ve dvou formách – akutně probíhající encefalitida s rychlým úhynem, nebo jako mírnější forma charakterizovaná příznaky obrny. Onemocnění má sezónní charakter – vyskytuje se především na jaře a začátkem léta.

Projevuje se zvýšenou tělesnou teplotou, apatií, podrážděností a bojácností. Chůze bývá ovlivněná částečným neboli celkovým ochrnutím končetin. Postižení hlavových nervů se projevuje abnormálními pohyby očí (šilhání, kmitavé pohyby oka). Proto pokud máte podezření na toto onemocnění, je potřeba neprodleně vyhledat veterinární pomoc.

Opět jako prevence slouží používání antiparazitárních prostředků.

 

Babezióza

Je to onemocnění psů vyvolané krevními parazity, kteří napadají červené krvinky. Po inkubační době (10 – 21 dnů po přichycení klíštěte) je prvním příznakem vysoká horečka (až 42°C) a močení krve, obojí doprovázené anémií a žloutenkou. Často se objevuje zvracení a průjem se žlutou barvou exkrementů. Nervové příznaky, jako jsou nekoordinované pohyby, záchvaty epileptického typu a zvýšená dráždivost, vznikají při ucpávání cév v mozku shluky červených krvinek. Závažnost průběhu onemocnění závisí na druhu parazitujícího klíštěte, věku, plemeni a imunitním stavu psa. Po překonání nemoci vzniká tzv. nesterilní imunita – v případě oslabení imunitního systému, napadení jinou nemocí nebo i po podání některých léčiv se může onemocnění znova projevit. Pokud máte podezření na toto onemocnění, je potřeba neprodleně vyhledat veterinární pomoc.

Prevence je nejlepším způsobem, jak ochránit Vašeho psa či kočku před nebezpečím spojeným s výskytem parazitů a bodavého hmyzu. K tomu slouží velké množství prostředků ve formě sprejů, obojků, šamponů či spot-onů, které působí nejenom antiparazitně, ale některé i repelentně.

Spreje 

Spreje jsou vhodné pro použití již v útlém věku zvířete, což poskytuje ochranu již od štěněčího věku. Spreje se používají k přímému postřiku na kůži a srst zvířete s účinností až čtyři týdny, po kterých je nutné aplikaci opakovat. Spreje neztrácí svou účinnost koupáním, je však třeba vyhnout se použití šamponu, který látku z kůže vymývá. U koček je potřeba dbát zvýšené opatrnosti při aplikaci a vždy používat sprej určený výhradně pro kočky.Specifikace Boehringer Ingelheim Vetmedica Frontline sprej 250 ml -  Heureka.cz

Obojky 

Obojky jsou dlouhodobým a velice účinným řešením pro zabránění výskytu blech včetně jejich larev a účinně zabraňují přichycení klíštěte na tělo hostitele. U některých obojků je třeba jednou za čas „cuknout“, aby se opětovně aktivovala účinná látka. Velkou výhodou obojků je jejich dlouhá účinnost po dobu až osmi měsíců, ve kterých se nemusíte o ochranu svého domácího mazlíčka takřka vůbec starat. Obojky neztrácí svojí účinnost koupáním ani šamponováním. Některé obojky mají i repelentní účinek, tzn. že je malá pravděpodobnost přisátí klíštěte. Opět se vyrábí i antiparazitní obojky pro kočky a je třeba používat výhradně tyto.Bayer Kiltix Antiparazitní obojek 38cm | Chovatelské potřeby a krmiva,  Mavez.czBayer Foresto od 557 Kč | Zboží.cz

 

 

 

 

 

Spot-on

Spot-ony jsou komfortním řešením jak pro Vás, tak pro Vašeho domácího mazlíčka. Aplikují se přímo na kůži v místě, které si zvíře nemůže olizovat (výhoda u koček ), tedy mezi lopatky. Spot-ony jsou ochranou nejenom proti blechám a klíšťatům, jejich vývojovým stádiím, ale navíc u některých naleznete repelentní účinek a to až po dobu osmi týdnů. Obvyklá doba působení se pohybuje okolo 4 až 6 týdnů. Jejich velkou výhodou je přímá aplikace na tělo a to především pro zvířata pohybující se venku, která se s aplikovanou pipetou nikde nezachytí tak, jako například s obojkem. Spot on neboli pipeta neztrácí svojí účinnost koupáním, je však třeba vyhnout se použití šamponu, který látku z kůže vymývá.Flevox® | Vetoquinol Czech Republic

Šampony

Antiparazitní šampony očistí tělo od nečistot a zároveň odstraní (částečně, někde zcela)parazity  ze srsti domácích mazlíčků Po jejich použití je v mírném odstupu ( cca týden) možné použít následnou antiparazitní ochranu ve formě obojku, spot-onu nebo spreje.šampon SMARTY 250ml ANTIPARAZITNÍ | KralovstviKrmiv.czCANAVET šampon pro štěňata s antipar.přísadou Canabis - 250 ml |  Vaše-krmivo.czCanavet Šampon pro psy Antiparazitní 250ml | Canatura - Konopí pro zdraví /  Největší eshop s konopnými potřebami

Vždy je důležité

Před použitím jakéhokoli antiparazitního přípravku si důkladně přečtěte příbalové informace a řiďte se pokyny pro dávkování a použití, ne všechny přípravky jsou vhodné pro psy i kočky. Nikdy nekombinujte různé druhy antiparazitik, aby nedošlo k předávkování Vašeho zvířete. Pokud si nejste jistí, informujte se u prodejce nebo Vašeho veterinárního lékaře o vhodnosti použití různých přípravků pro Vaše zvíře. 

Jak zacházet s přisátým klíštětem

  • Po návratu z venku zkontrolujte svého mazlíčka a ihned odstraňte všechna klíšťata.
     
  • Klíště před vyndáním nenatírejte krémem, olejem ani lihem pro jeho usmrcení. Klíště pak ztrácí svou pevnost a snadněji se přetrhne. Zbytek klíštěte se pak velmi špatně odstraňuje. Při úhynu také klíště vypouští do svého hostitele velké množství infikovaných slin a dochází k dalšímu vstřebávání infekce kůží.
     
  • Klíště uchopte speciální pinzetou nebo tzv. elektrikářským krokodýlkem tak, abychom jej příliš nezmáčkli. K nákaze hostitele dochází při sání vypouštěním slin do rány a při odstraňování klíštěte jeho zmáčknutím vtlačením jeho obsahu do ranky. Proto je nutné při vyndávání klíštěte nepoškodit jeho napité tělo.
     
  • Kývavým nebo točivým pohybem (je jedno v jaké směru) klíště vytáhněte.
     
  • Zkontrolujte, zda je klíště celé.
     
  • Místo, odkud bylo klíště odstraněno, je třeba potřít desinfekcí (líh, Jodisol, Betadine).
     
  • Klíště nelikvidujeme tím, že ho rozmáčkneme, ale spálíme nebo utopíme.Klíštětem při odstraňování netočte! Stačí kývat • mujRozhlas
     
  • Pokud máte obavy, že je klíště infikované a vy nebo váš mazlíček by se mohl nakazit, klíště nemusíte likvidovat, ale můžete nechat klíště vyšetřit .Vyšetření provádí specializovaná laboratoř. Cena vyšetření se pohybuje kolem 1000,- Kč až 1500,- Kč. Bližší informace dostanete ve své veterinární ordinaci.

 

 

Jakou roli hraje hračka v psím životě?

Hračky, které vyrobíte z obyčejné staré deky, bude váš pes milovat • Hobby  / inStory.cz

V podstatě se dá říci, že hračky pro psy by měly být součástí jejich života. Nejde zde jen o veselou zábavu, ale hračky splňují i důležitou roli  pro psychické i fyzické zdraví psa.

Psi, kteří mají nadbytek energie mohou vykazovat chování, které majitel hodnotí jako nepřijatelné, ale dá se snadno upravit pokud má pes dostatek aktivity, kde nahromaděnou energii může využít.

Pokud si budete se psem hrát již od útlého věku, věřte, že na i sklonku života s radostí poběží pro svou oblíbenou hračku, jen aby vám ji mohl položit do klína. Hračky podporují dobré chování, radost ze života nejen psa, ale i jeho pána  a dokonce se může pomocí hraček podpořit inteligence psa  - v dnešní době najdeme i interaktivní hračky, jak pro psy tak i pro kočky. Je venku příliš horko na vašeho psa? Takhle to poznáte! NÁVOD - tn.cz

Často dostáváme dotazy "Jakou hračku mám vybrat? " nebo " Potřebuji hračku, kterou nezničí, maté něco? " Na druhý dotaz odpovíme hned : Neexistují nezničitelné hračky. Na trhu najdeme nepřeberné množství více či méně odolných hraček, ale ve výsledku vždy bude záviset na psovi a jeho chuti "zabít "hračku.

A první dotaz "Jakou vybrat hračku? "

Je potřeba zvážit několik parametrů

  1. Velikost psa - tady je to asi jasné. Malému pejskovi nedáte dřevěnou dvoukilovou činku, protože je těžší než on sám a 60ti kilovému psovi nekoupíte mini míček, protože ho při první příležitosti spolkne. Tady je opravdu potřeba se zamyslet.
  2. Rasu psa - zde je možné vzít v úvahu spíše než rasu, povahu psa ( v podstatě rasa a povaha psa spolu úzce souvisí), nejspíše pittbulovi nehodíte pískací kachničku s tím, že budete čekat až vám jí přinese....Nepřinese, ale takového peška, tím už možná nepohrdne. Za to malá čivava kachničku s radostí přijme a bude ji hrdě nosit, jako ten největší aport světa.Jak velký pes je pro mě vhodný? - Sportovní kynologie - magazín o psech
  3. Věk psa - hračky pro štěňata by měly být měkčí a poddajnější, ale zároveň by mu měly pomoci při výměně zubů. Psi v dospělém věku mohou mít všechny hračky bez rozdílu tvrdosti (zde hrají roli i jiné parametry) a v seniorském věku se opět vracíme k měkčím, příjemnějším hráčkám, jelikož "staříci" již mohou být bez zubů a příliš tvrdými hračkami by si mohli poškodit dásně.
  4. Materiál, ze kterého je hračka vyrobena -protože psi dají každé hračce zabrat, dbejte na to, abyste pro vašeho miláčka vybrali skutečně kvalitní hračky, které se nedají snadno zničit a kousky spolknout. Pokud si vyberete hračku, kterou pes roztrhá, ujistěte se, že nekupujete levné gumové a plastové hračky plné toxinů, které mohou vážně poškodit zdraví psa.  Dnes je na trhu mnoho kvalitních hraček vyrobených z různých materiálů.

 

Druhy hraček 

  • plyšové, látkové : tyto hračky by měly být výhradně pro psy a né pro děti. U psích hraček je bráno v potaz, že pes může hračku zničit, rozcupovat na pidi kousky a ty pak snadno pozřít. Materiál by měl být pevný a dostatečně vyplněný.Hračky | Plyšová hračka ve tvaru lišky - 22x13 cm | Petproducts.cz -  Velkoobchod chovatelskch potřeb
  • bavlněná lanamohou být nesmírně zajímavá pomůcka pro majitele na podporu vzájemného vztahu se psem. Vyzkoušeli jste již přetahování lanem se svým psem? Je dobré nastudovat si psychologii této zábavné hry , můžete touto hrou prohloubit váš společný vztah.  Opět, pozor na výběr kvalitních materiálů, aby nevadilo pokud pes kousky lana spolkne. Vyberte si taková lana, která mají kratší vlákna, aby případně snadněji prošly trávicím traktem po spolknutí. 
  • pískací - mohou být plyšové, latexové, vinylové a pozoooor ,vše co píská je potřeba zlikvidovat.
  • míčky - kapitola sama o sobě. Dá se říct, že u většiny psích parťáků s míčkem zabodujete. Jsou pískací míčky, nepískací, skákací (velmi či málo), duté či plné...Na výběr je jich skutečně hodně. Například duté míčky  se využívají jako míčky na pamlsky, co je pro mazlíčky velmi lákavé.Snad každý pes miluje gumové hračky. Některými se ale může dokonce i  přiotrávit • Hobby / inStory.cz
  • hračky do vodyjsou speciální hračky určené do vody. Jsou vyrobeny tak, aby plavaly na vodě a zaměstnávaly pozornost psa při vodních hrách. Měly by se snadno házet a po nasáknutí vodou, by neměly být příliš těžké a neměly by se potopit.
  • interaktivní hračkymůžete využít v případě, že chcete zabavit psa, když se mu nemůžete věnovat, chcete rozvíjet jeho inteligenci. Jde o hračky, které jsou navrženy tak, aby dokázaly dlouhodobě psa zaměstnat a lákat jeho pozornost. Pes se běžně musí například probojovat k odměně. Sem můžeme zařadit i míč na pamlsky.Hračka pro psy Trixie míč na pamlsky 7cm | Super zooTrixie Dog Activity Flip & Fun interaktivní hra pro psy 23 cm |  SpokojenyPes.cz

Stránka 25 z 27 - 80 položek celkem