Jakou roli hraje hračka v psím životě?

Hračky, které vyrobíte z obyčejné staré deky, bude váš pes milovat • Hobby  / inStory.cz

V podstatě se dá říci, že hračky pro psy by měly být součástí jejich života. Nejde zde jen o veselou zábavu, ale hračky splňují i důležitou roli  pro psychické i fyzické zdraví psa.

Psi, kteří mají nadbytek energie mohou vykazovat chování, které majitel hodnotí jako nepřijatelné, ale dá se snadno upravit pokud má pes dostatek aktivity, kde nahromaděnou energii může využít.

Pokud si budete se psem hrát již od útlého věku, věřte, že na i sklonku života s radostí poběží pro svou oblíbenou hračku, jen aby vám ji mohl položit do klína. Hračky podporují dobré chování, radost ze života nejen psa, ale i jeho pána  a dokonce se může pomocí hraček podpořit inteligence psa  - v dnešní době najdeme i interaktivní hračky, jak pro psy tak i pro kočky. Je venku příliš horko na vašeho psa? Takhle to poznáte! NÁVOD - tn.cz

Často dostáváme dotazy "Jakou hračku mám vybrat? " nebo " Potřebuji hračku, kterou nezničí, maté něco? " Na druhý dotaz odpovíme hned : Neexistují nezničitelné hračky. Na trhu najdeme nepřeberné množství více či méně odolných hraček, ale ve výsledku vždy bude záviset na psovi a jeho chuti "zabít "hračku.

A první dotaz "Jakou vybrat hračku? "

Je potřeba zvážit několik parametrů

  1. Velikost psa - tady je to asi jasné. Malému pejskovi nedáte dřevěnou dvoukilovou činku, protože je těžší než on sám a 60ti kilovému psovi nekoupíte mini míček, protože ho při první příležitosti spolkne. Tady je opravdu potřeba se zamyslet.
  2. Rasu psa - zde je možné vzít v úvahu spíše než rasu, povahu psa ( v podstatě rasa a povaha psa spolu úzce souvisí), nejspíše pittbulovi nehodíte pískací kachničku s tím, že budete čekat až vám jí přinese....Nepřinese, ale takového peška, tím už možná nepohrdne. Za to malá čivava kachničku s radostí přijme a bude ji hrdě nosit, jako ten největší aport světa.Jak velký pes je pro mě vhodný? - Sportovní kynologie - magazín o psech
  3. Věk psa - hračky pro štěňata by měly být měkčí a poddajnější, ale zároveň by mu měly pomoci při výměně zubů. Psi v dospělém věku mohou mít všechny hračky bez rozdílu tvrdosti (zde hrají roli i jiné parametry) a v seniorském věku se opět vracíme k měkčím, příjemnějším hráčkám, jelikož "staříci" již mohou být bez zubů a příliš tvrdými hračkami by si mohli poškodit dásně.
  4. Materiál, ze kterého je hračka vyrobena -protože psi dají každé hračce zabrat, dbejte na to, abyste pro vašeho miláčka vybrali skutečně kvalitní hračky, které se nedají snadno zničit a kousky spolknout. Pokud si vyberete hračku, kterou pes roztrhá, ujistěte se, že nekupujete levné gumové a plastové hračky plné toxinů, které mohou vážně poškodit zdraví psa.  Dnes je na trhu mnoho kvalitních hraček vyrobených z různých materiálů.

 

Druhy hraček 

  • plyšové, látkové : tyto hračky by měly být výhradně pro psy a né pro děti. U psích hraček je bráno v potaz, že pes může hračku zničit, rozcupovat na pidi kousky a ty pak snadno pozřít. Materiál by měl být pevný a dostatečně vyplněný.Hračky | Plyšová hračka ve tvaru lišky - 22x13 cm | Petproducts.cz -  Velkoobchod chovatelskch potřeb
  • bavlněná lanamohou být nesmírně zajímavá pomůcka pro majitele na podporu vzájemného vztahu se psem. Vyzkoušeli jste již přetahování lanem se svým psem? Je dobré nastudovat si psychologii této zábavné hry , můžete touto hrou prohloubit váš společný vztah.  Opět, pozor na výběr kvalitních materiálů, aby nevadilo pokud pes kousky lana spolkne. Vyberte si taková lana, která mají kratší vlákna, aby případně snadněji prošly trávicím traktem po spolknutí. 
  • pískací - mohou být plyšové, latexové, vinylové a pozoooor ,vše co píská je potřeba zlikvidovat.
  • míčky - kapitola sama o sobě. Dá se říct, že u většiny psích parťáků s míčkem zabodujete. Jsou pískací míčky, nepískací, skákací (velmi či málo), duté či plné...Na výběr je jich skutečně hodně. Například duté míčky  se využívají jako míčky na pamlsky, co je pro mazlíčky velmi lákavé.Snad každý pes miluje gumové hračky. Některými se ale může dokonce i  přiotrávit • Hobby / inStory.cz
  • hračky do vodyjsou speciální hračky určené do vody. Jsou vyrobeny tak, aby plavaly na vodě a zaměstnávaly pozornost psa při vodních hrách. Měly by se snadno házet a po nasáknutí vodou, by neměly být příliš těžké a neměly by se potopit.
  • interaktivní hračkymůžete využít v případě, že chcete zabavit psa, když se mu nemůžete věnovat, chcete rozvíjet jeho inteligenci. Jde o hračky, které jsou navrženy tak, aby dokázaly dlouhodobě psa zaměstnat a lákat jeho pozornost. Pes se běžně musí například probojovat k odměně. Sem můžeme zařadit i míč na pamlsky.Hračka pro psy Trixie míč na pamlsky 7cm | Super zooTrixie Dog Activity Flip & Fun interaktivní hra pro psy 23 cm |  SpokojenyPes.cz