Klíšťová sezóna je tu !!!

ijournal.cz | Klíště – drobný zabiják schovaný ve vysoké trávě. Po přisátí  ho ihned otestujte v domácím Borrelia Testu

Zima skončila a s příchodem jara a teplého počasí opět přichází mezi nás nezvaní společníci. Mírné zimy, které se stávají v posledních letech v naší oblasti běžnými a  nahrávají tak zvýšenému výskytu parazitů a bodavého hmyzu a spolu s brzkým příchodem jara i prodlužují sezónu výskytu klíšťat, komáru, pakomárů  muchniček a jiného nežádoucího hmyzu.

Na parazity a hmyz všeobecně narazíme všude - doma, na zahradě, v lese i parku uprostřed města. Aktivita těchto miniaturních predátorů začíná již dva týdny po posledním sněhu a končí s příchodem další zimy. Již při teplotách přesahujících 5°C začínají být například klíšťata aktivní a nejčastěji se s nimi setkáme na prosluněných místech, kam je, stejně jako nás všechny, lákají vyšší teploty. Klíšťová sezóna má dva vrcholy a to začátek sezóny, kdy vyhládlá klíšťata útočí asi měsíc a půl s následujícím mírným ústupem a pokračující druhou vlnou, která končí až dostatečným ochlazením.

Tento hmyz ročně nakazí tisíce domácích mazlíčků a proto bychom měli chránit nejen sebe, ale i naše chlupáče. Klíšťata jsou přenašeči závažných infekčních onemocnění a způsobují kožní obtíže. Je prokázána možnost přenosu až 150ti různých infekcí z klíšťat na teplokrevné tvory.

3 nejčastější nemoci přenášené klíšťaty:

  1. Lymská borelióza
  2. Klíšťová encefalitida
  3. Babezióza

 

Lymská borelióza

Téměř 30% všech klíšťat nese bakterii způsobující toto onemocnění. Původcem lymské boreliózy jsou bakterie nesoucí název borelie. V současnosti je známých několik druhů borelií. 

Inkubační doba (období mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci) při lymské borelióze psů bývá poměrně dlouhá; trvá týdny až měsíce. Obyčejně se projevuje artritidou (zánětem kloubů), mezi ostatní příznaky patří horečka, nechutenství k jídlu, neochota k pohybu a kulhání spojené s velkou bolestivostí a otokem postižených kloubů. Postižené jsou obvykle dva nebo více kloubů, nejčastěji koleno a zapěstí. U psů se na málo osrstěných místech mohou objevovat zarudlá místa s lokálními změnami v místě napadení klíštětem. Ty zmizí po odstranění klíštěte, později se mohou objevit znovu. Mezi vzácnější klinické projevy patří poruchy kardiovaskulárního systému, selhání ledvin a neurologické změny jako jsou křeče, agresivita a změny v chování zvířat. Proto pokud máte podezření na toto onemocnění, je potřeba neprodleně vyhledat veterinární pomoc.

Jako prevence slouží používání antiparazitárních prostředků, kterých je na trhu nepřeberné množství.

Klíšťová encefalitida

Virové onemocnění lidí, hovězího dobytka, skotu a divoce žijících zvířat. U psů a koček v našich podmínkách se vyskytuje vzácně. Probíhá ve dvou formách – akutně probíhající encefalitida s rychlým úhynem, nebo jako mírnější forma charakterizovaná příznaky obrny. Onemocnění má sezónní charakter – vyskytuje se především na jaře a začátkem léta.

Projevuje se zvýšenou tělesnou teplotou, apatií, podrážděností a bojácností. Chůze bývá ovlivněná částečným neboli celkovým ochrnutím končetin. Postižení hlavových nervů se projevuje abnormálními pohyby očí (šilhání, kmitavé pohyby oka). Proto pokud máte podezření na toto onemocnění, je potřeba neprodleně vyhledat veterinární pomoc.

Opět jako prevence slouží používání antiparazitárních prostředků.

 

Babezióza

Je to onemocnění psů vyvolané krevními parazity, kteří napadají červené krvinky. Po inkubační době (10 – 21 dnů po přichycení klíštěte) je prvním příznakem vysoká horečka (až 42°C) a močení krve, obojí doprovázené anémií a žloutenkou. Často se objevuje zvracení a průjem se žlutou barvou exkrementů. Nervové příznaky, jako jsou nekoordinované pohyby, záchvaty epileptického typu a zvýšená dráždivost, vznikají při ucpávání cév v mozku shluky červených krvinek. Závažnost průběhu onemocnění závisí na druhu parazitujícího klíštěte, věku, plemeni a imunitním stavu psa. Po překonání nemoci vzniká tzv. nesterilní imunita – v případě oslabení imunitního systému, napadení jinou nemocí nebo i po podání některých léčiv se může onemocnění znova projevit. Pokud máte podezření na toto onemocnění, je potřeba neprodleně vyhledat veterinární pomoc.

Prevence je nejlepším způsobem, jak ochránit Vašeho psa či kočku před nebezpečím spojeným s výskytem parazitů a bodavého hmyzu. K tomu slouží velké množství prostředků ve formě sprejů, obojků, šamponů či spot-onů, které působí nejenom antiparazitně, ale některé i repelentně.

Spreje 

Spreje jsou vhodné pro použití již v útlém věku zvířete, což poskytuje ochranu již od štěněčího věku. Spreje se používají k přímému postřiku na kůži a srst zvířete s účinností až čtyři týdny, po kterých je nutné aplikaci opakovat. Spreje neztrácí svou účinnost koupáním, je však třeba vyhnout se použití šamponu, který látku z kůže vymývá. U koček je potřeba dbát zvýšené opatrnosti při aplikaci a vždy používat sprej určený výhradně pro kočky.Specifikace Boehringer Ingelheim Vetmedica Frontline sprej 250 ml -  Heureka.cz

Obojky 

Obojky jsou dlouhodobým a velice účinným řešením pro zabránění výskytu blech včetně jejich larev a účinně zabraňují přichycení klíštěte na tělo hostitele. U některých obojků je třeba jednou za čas „cuknout“, aby se opětovně aktivovala účinná látka. Velkou výhodou obojků je jejich dlouhá účinnost po dobu až osmi měsíců, ve kterých se nemusíte o ochranu svého domácího mazlíčka takřka vůbec starat. Obojky neztrácí svojí účinnost koupáním ani šamponováním. Některé obojky mají i repelentní účinek, tzn. že je malá pravděpodobnost přisátí klíštěte. Opět se vyrábí i antiparazitní obojky pro kočky a je třeba používat výhradně tyto.Bayer Kiltix Antiparazitní obojek 38cm | Chovatelské potřeby a krmiva,  Mavez.czBayer Foresto od 557 Kč | Zboží.cz

 

 

 

 

 

Spot-on

Spot-ony jsou komfortním řešením jak pro Vás, tak pro Vašeho domácího mazlíčka. Aplikují se přímo na kůži v místě, které si zvíře nemůže olizovat (výhoda u koček ), tedy mezi lopatky. Spot-ony jsou ochranou nejenom proti blechám a klíšťatům, jejich vývojovým stádiím, ale navíc u některých naleznete repelentní účinek a to až po dobu osmi týdnů. Obvyklá doba působení se pohybuje okolo 4 až 6 týdnů. Jejich velkou výhodou je přímá aplikace na tělo a to především pro zvířata pohybující se venku, která se s aplikovanou pipetou nikde nezachytí tak, jako například s obojkem. Spot on neboli pipeta neztrácí svojí účinnost koupáním, je však třeba vyhnout se použití šamponu, který látku z kůže vymývá.Flevox® | Vetoquinol Czech Republic

Šampony

Antiparazitní šampony očistí tělo od nečistot a zároveň odstraní (částečně, někde zcela)parazity  ze srsti domácích mazlíčků Po jejich použití je v mírném odstupu ( cca týden) možné použít následnou antiparazitní ochranu ve formě obojku, spot-onu nebo spreje.šampon SMARTY 250ml ANTIPARAZITNÍ | KralovstviKrmiv.czCANAVET šampon pro štěňata s antipar.přísadou Canabis - 250 ml |  Vaše-krmivo.czCanavet Šampon pro psy Antiparazitní 250ml | Canatura - Konopí pro zdraví /  Největší eshop s konopnými potřebami

Vždy je důležité

Před použitím jakéhokoli antiparazitního přípravku si důkladně přečtěte příbalové informace a řiďte se pokyny pro dávkování a použití, ne všechny přípravky jsou vhodné pro psy i kočky. Nikdy nekombinujte různé druhy antiparazitik, aby nedošlo k předávkování Vašeho zvířete. Pokud si nejste jistí, informujte se u prodejce nebo Vašeho veterinárního lékaře o vhodnosti použití různých přípravků pro Vaše zvíře. 

Jak zacházet s přisátým klíštětem

  • Po návratu z venku zkontrolujte svého mazlíčka a ihned odstraňte všechna klíšťata.
     
  • Klíště před vyndáním nenatírejte krémem, olejem ani lihem pro jeho usmrcení. Klíště pak ztrácí svou pevnost a snadněji se přetrhne. Zbytek klíštěte se pak velmi špatně odstraňuje. Při úhynu také klíště vypouští do svého hostitele velké množství infikovaných slin a dochází k dalšímu vstřebávání infekce kůží.
     
  • Klíště uchopte speciální pinzetou nebo tzv. elektrikářským krokodýlkem tak, abychom jej příliš nezmáčkli. K nákaze hostitele dochází při sání vypouštěním slin do rány a při odstraňování klíštěte jeho zmáčknutím vtlačením jeho obsahu do ranky. Proto je nutné při vyndávání klíštěte nepoškodit jeho napité tělo.
     
  • Kývavým nebo točivým pohybem (je jedno v jaké směru) klíště vytáhněte.
     
  • Zkontrolujte, zda je klíště celé.
     
  • Místo, odkud bylo klíště odstraněno, je třeba potřít desinfekcí (líh, Jodisol, Betadine).
     
  • Klíště nelikvidujeme tím, že ho rozmáčkneme, ale spálíme nebo utopíme.Klíštětem při odstraňování netočte! Stačí kývat • mujRozhlas
     
  • Pokud máte obavy, že je klíště infikované a vy nebo váš mazlíček by se mohl nakazit, klíště nemusíte likvidovat, ale můžete nechat klíště vyšetřit .Vyšetření provádí specializovaná laboratoř. Cena vyšetření se pohybuje kolem 1000,- Kč až 1500,- Kč. Bližší informace dostanete ve své veterinární ordinaci.