Blog, Strana 26

KRMENÍ PSA S OHLEDEM NA VELIKOST, VĚK, FYZICKOU AKTIVITU A ZDRAVOTNÍ STAV

             Jak správně krmit psa

 

Základní požadavky pro krmení psa

Každý pes má trochu jiné nutriční nároky:


Záleží na plemeni, tudíž na celkové velikosti psa 
Stáří psa (krmení štěněte má jiná specifika než krmení dospělých či starších psů)
Přizpůsobit krmení aktuální fyzické aktivitě psa
Zhodnotit další stavy: např. březost, nemoc psa apod. V případě potravinových alergií je nutné speciálně upravené krmení pro psa s vyloučením alergenní složky. Také při různých veterinárních dietách či tehdy, je-li potřeba psa zhubnout, je rovněž nutné uzpůsobit stravu aktuální situaci. 

Všichni jsme si už asi zvykli na rozdělování psích granulí podle věkových kategorií. Štěněcí, dospělácké a seniorské granule nám už přijdou naprosto běžné. Můžeme si vybrat i granule zaměřené na životní styl – existují granule pro aktivní psy, pro bytové psy, pro mlsné psy nebo třeba pro kastráty. A také jsou tu granule určené pro jednotlivá plemena.

NA VELIKOSTI ZÁLEŽÍ

Variabilita psích velikostí je neuvěřitelná. Miniaturní plemena ...např. ČIVAVA, BIŠONEK, JEZEVČÍK, MALTÉZSKÝ PSÍK a jiné, mívají malé a často velmi jemné čelisti, malí teriéři naopak mají zuby a čelisti velmi silné. I velká plemena se liší tvarem a velikostí čelistí, mívají předkus nebo podkus. Je tedy pochopitelné, že pro malá plemena se lépe hodí granule malých velikostí a pro velká zase velké granule, protože malé by mohla vdechnout. Malí psi rovněž potřebují více energie, protože díky menšímu povrchu těla neudrží tak dlouho teplo. Je tedy logické, že granule pro malá plemena bývají energicky vydatnější.Záleží i na stavbě těla – obří plemena s robustní stavbou těla, jako např. NOVOFUNDLANDSKÝ PES, LEONBERGER, BERNARDÝN nebo třeba TIBETSKÁ DOGA , potřebuji méně vydatné krmivo jako stejně těžká NĚMECKÁ DOGA . Mezi plemeny opravdu existují výrazné rozdíly.


KRMENÍ DLE VĚKU PSA

Zajímavé je, že ne všechna krmení podle plemen jsou dostupná ve štěněcí variantě, což naznačuje, že věk je důležitější než plemeno. Mnoho štěněcích granulí je ovšem rozděleno podle velikosti. Ty pro velká plemena jsou méně kalorická, aby štěně rostlo pomaleji a nebyla zatěžována kostra. Ty pro prcky jsou zase menší, aby se lépe kousaly. 

Jako první kritérium výběru suchého krmiva je třeba zvážit věk psa. Proč? Protože požadavky na vývoj organismu jsou u štěněte výrazně odlišné oproti pejskovi v seniorském věku, který neroste, ale potřebuje více bílkovin a méně tuku.

Nepodceňujme věk psa při výběru granulí. Můžeme tím předejít zdravotním problémům v budoucnu.

Jak tedy definujeme stáří psa:

Štěně má zvýšené nároky na kvalitu a vydatnost stravy

    1. malá plemena do 12 měsíců ( Čivava, Boloňský psík, Jack Russek Teriér......)

    2. střední plemena do 16 měsíců ( Border kolie, Maďarský Ohař, Bígl....)

    3. velká a obří plemena do 24 měsíců ( Německá doga, Německý ovčák, Rhodéský ridgeback....)

Dospělí psi mají běžné nároky na výživu.

Psí senioři mají zvláštní požadavky na výživu.

1.malá plemena od 9 le

2.střední plemena od 8 let

3.velká plemena od 7-8 let

4.obří plemena od 6 let

 

JAK SPRÁVNĚ KRMIT PSA S OHLEDEM NA FYZICKOU AKTIVITU?

Aktivita psa je při  výběru granulí doplňujícím kritériem. V naprosté většině případů se jedná o to, abychom svému chlupáči dali krmivo s tím správným energetickým obsahem. Tedy množství tuku, které receptura obsahuje, by mělo odpovídat energetickému výdeji.

Jak vypadá rozdělení dle aktivity psa v praxi.

  1. Aktivní - pracovní psi
    Všichni ti, kteří mají nadstardardní množství pohybu. Například: lovečtí psi, pracovní psi a psi s vysokou aktivitou. Potřebují jak více tuku pro energii na celý den, ale i vyšší množství bílkovin pro efektivní regeneraci

  2. Březí a kojící feny
    Fenka při výživě ať již nenarozených a nebo již narozených štěňátek potřebuje stejně vydatnou a energeticky vhodnou stravu jako je ta štěněcí.

  3. Obézní psi
    Zde máme přesný opak toho co potřebuje pes aktivní. Samozřejmě krom zvýšeného pohybu a úpravy krmné dávky potřebuje obézní pejsek i granule z výrazně nižším obsahem tuku než je průměr - 7%-12% podle stupně obezity.

  4. Sterilizovaní psi
    Kastrace se velmi často projeví i na změně metabolismu psa. Proto je dobré, krom vydatnějšího pohybu a úpravy krmné dávky zařadit i krmivo s nižším obsahem tuku – 10%-13%.



KRMENÍ PSA S OHLEDEM NA JEHO ZDRAVOTNÍ STAV

Co můžeme považovat za zdravotní či výživové omezení?

 

Alergičtí psi
Alergie se převážně projevuje nepřiměřenou reakcí organismu na podnět přicházející zvenčí. Ve výživě jde o reakci na některou ze surovin, která se nachází ve stravě. Víme-li, že máme alergického psa je nezbytné se alergizující surovině vyhnout a hledat v recepturách, které ji neobsahují. Krmiva, která neobsahují obecně známe alergizující suroviny mají obecný přívlastek Hypoalergenní.

POTRAVINOVÁ ALERGIE

Při alergii na potraviny pes netoleruje určitou složku krmiva. Obvykle jsou zdrojem živočišných bílkovin, které vyvolávají takovou alergii. Mezi běžné alergeny patří hovězí a mléčné výrobky. Kromě toho zejména obiloviny, zejména pšenice, jako spoušť potravinové alergie u psů.

Symptomy potravinové alergie: Potravinové alergie se projevují také ve formě kožních problémů, jako je svědění a vyrážka. Může také vést k zánětu ucha. I blecha může být přenašečem například lymské boreliózy nebo encefalitidy.

CITLIVÉ ZAŽÍVÁNÍ


Důvodů pro citlivé zažívání může být mnoho. Vnějšími projevy jsou většinou zvracení, nadýmání, zvýšená plynatost. Obecný přívlastek krmiv jež jsou vhodná pro citlivé zažívání je Senzitivní.


LÉČBA ALERGIÍ U PSŮ

Samozřejmě, že nejlepší způsob, jak se zbavit příznaků alergie u svého psa, je vyhnout se kontaktu s alergenem. U potravinové alergie je to například změnou stravy (bez obilné krmivo pro psy) a u bleší alergie je to tím, že budeme pejska sledovat zda není zamořen blechami.

Pokud váš čtyřnohý miláček trpí atopickou dermatitidou, vypadá to úplně jinak. Protože se samozřejmě nemůžete zcela vyhnout kontaktu s pylem. V tomto případě je však možné provádět tzv. Desenzibilizaci. Při tomto způsobu léčby se pes pravidelně podává alergen, přičemž se dávka stále zvyšuje. Výsledkem je, že si tělo pejska zvykne, a s určitým štěstím se v budoucnu nevyskytnou žádné, nebo jen slabé příznaky. Pravděpodobnost úspěšné desenzibilace je asi 70 procent.

Přehled nejčastějších alergenů:

Lepek

Kravské mléko

Kuřecí maso

Sója

Kukuřice

Vejce

 

PROČ A JAK ODMĚŇOVAT PSY?

Velmi často se mezi našimi přáteli a rodinou setkáváme s názorem, že naši psi jsou ti nejposlušnější, jaké kdy v životě viděli. “Umí toho tolik, chodí u nohy, podávají packy, zastaví se u přechodu, počkají na povel před obchodem. Jaktože rozumí tomu co jim říkáte?” No… naučili jsme je to, jak jinak. Celé kouzlo spočívá v tom, že naši psi sice vůbec neznají význam slova “sedni”, ale vědí, že pokud toto slovo slyší a sednou si, dostanou odměnu.

Odměna je pro psa důvod k tomu, aby opakoval dané chování. Proč by se vyčerpával něčím, co nevede k žádnému výsledku? Ostatně všechny živé bytosti na této planetě jsou takto nastaveny a řídí se heslem, že úplně zadarmo ani kuře nehrabe. To, co je odměněno má vyšší pravděpodobnost se opakovat než to, co nic nepřineslo. Psi nejsou výjimka.

A CO JE TEDY PRO PSA ODMĚNA?

Stejně jako člověk, i každý pes je motivován něčím jiným - pro některé psy jsou tou největší odměnou hračky, pro jiné zase pamlsky. Ale najdou se i takoví, kterým stačí pochvala nebo pohlazení.

371A1320p

Trénink psů za pomoci (pozitivní) motivace považujeme v dnešní době za samozřejmost a standard, který vede k dlouhodobě udržitelným výsledkům a dobrému vztahu psa s jeho majitelem (narozdíl od trestů). Pozitivní motivace není jen o tom mít psa nalepeného na vaší ruce, kde se ukrývá pamlsek. Takto to prostě nefunguje. Je důležité vědět, co váš pes chce a umět s tím pracovat.

S JAKÝMI ODMĚNAMI NEJČASTĚJI PRACUJEME?

  1. jídlo, pamlsky
  2. hračka, hra
  3. pozornost pána (pochvala, pohlazení, ...)
  4. svět venku (možnost volného pohybu, hrabání, plavání, hraní si s ostatními psy, …)

PAMLSKY JAKO NEJČASTĚJŠÍ ODMĚNA

Využití  při tréninku psů má mnoho výhod. Odměnění pamlskem je rychlé, na většinu psů funguje a můžete používat a obměňovat více druhů pamlsků, čímž odstupňujete míru úspěchu. Psi milují různé věci - od vařeného masa, přes kupované pamlsky, až po obyčejnou zeleninu - třeba mrkev :) 

Máte vyzkoušené, které pamlsky chutnají vašemu psovi nejvíc? Při výběru pamlsků vždy trvejte také na kvalitě, protože pokud začnete výcvik brát vážně, budou pamlsky tvořit velkou část psího jídelníčku.

DSC_5289

JAK SPRÁVNĚ PRACOVAT S PAMLSKY?

Je rozhodně potřeba vědět co chci odměnit, ale mnohem důležitější je potom umět to odměnit ve správný čas. Při samotném odměňování pak nezapomínejte na to, co má váš pes nejraději a takové odměny mějte nachystané pro případ nadprůměrně odvedeného povelu, nebo dokonce jackpotu. Hodnotu jackpotu můžete určovat i počtem pamlsků.

My ze zkušenosti víme, že naši psi poznají, když nám v ruce zbývá ještě jeden pamlsek :-) Tato vědomost vám dává možnost využívat mnohem menší pamlsky, ale ve větším počtu. Pejsek toho sice sežere stejně, ale pociťuje vyšší míru odměnění.

PŘÍKLAD Z PRAXE - ODMĚNA ZA PŘIVOLÁNÍ

Scénář č. 1: Zavoláte na psa a ten se k vám sice šine pomalu, ale nakonec dojde - odměníte horším pamlskem, pohladíte ho a dál si jej nevšímáte.

Scénář č. 2: Zavoláte na psa, ten se otočí na pětníku a přiletí k vám jako raketa - odměníte super pamlskem a ve větším množství (jackpot!), nebo se s ním zvesela potaháte o hračku.

Vnímáte, jaký je v tom rozdíl a jaká je v tomto případě zpětná vazba pro psa? :) Chování, které mu bylo odměněno více bude mít tendenci nabízet častěji (nebo lépe). A my se klidně vsadíme, že další přivolání po tom jackpotovém rozhodně nebude šnečí rychlostí. Z toho jasně vyplývá, že pes potrestaný za to, že přišel až na 5. zavolání, se příště rozhodně nepřetrhne k vám přiběhnout a budete muset volat víckrát.

NEJLEPŠÍ ODMĚNA!

Nezapomínejte na odměny a používejte je tak, abyste z toho měli radost jak vy, tak i váš psí parťák. Nejlepší pamlsky jsou ty, které máte u sebe. K čemu je vám skvělý pamlsek doma ve skleničce? Chápeme, promaštěné kapsy na bundě nechce mít nikdo, ale když do své pejskařské výbavy zařadíte i pamlskovník tak máte vyhráno. Jednou za čas se vyplatí odměny střídat, minimálně ty vyšší hodnoty, ať je pro psa překvápko, jakou mňamku zrovna dostane za super výkon.

DSC_8943

 

Kočka a její magické schopnosti: Čím vám může být prospěšná?

Tajemná, úporná, nezávislá, zcela nepředvídatelná. Na první pohled si dělá, co sama uzná za vhodné. Při tom všem je velmi empatická, cítí vás. Víte, jaké má kočka magické schopnosti?

Kočka a její magické schopnosti
 
 
 

Kočky skvěle zvládají navázat telepatický kontakt. Mají ten dar, že umí přetvářet energii. Pohltí negativní a vrátí pozitivní. Kočka a člověk se skvěle doplňují. Být člověk takovým telepatem, jakým je kočka, bude udivený, o čem všem s ní lze mluvit. 

Kde je, tam čistí energie

Kočka upravuje energetický tok v každém objektu, kam její tlapka vkročí. Transformuje energie. Lidem odebírá negativní energii a navrací pozitivní. Kočka se s člověkem dokonale doplňuje. Energie, které jsou pro lidi přínosné, kočka nemusí. To platí i naopak. Kočka má ráda energie, které pro lidi příliš přínosné nejsou. Její oblíbené místečko bychom tedy měli brát obloukem. Chcete-li dobře spát, vysledujte, kde nejraději spí kočka, a tam si postel rozhodně nestavte. Místa, kterým se kočka vyhne při svém lenošení, jsou pro váš odpočinek ideální.

Ochránkyně před negativní energií

Máte podezření, že se vám doma vyskytují astrální entity? Kočka vám může pomoci. Tak, jako pes hlídá dům a lidi ve světě fyzickém, kočka vás brání stejným způsobem v jiných sférách. Je strážkyní před negativními energiemi z astrálního světa. Jednoduše je cítí a vidí. Snad každý, kdo má doma kocoura nebo kočičku, mi dá jistě za pravdu, že kočky často reagují na podněty, které jsou lidskému oku neviditelné, a tropívají různé kejkle, kdy po bytě pronásledují cosi, co zůstává lidskému oku ukryto.

Kočka obvykle klidně leží a přede. Tím čistí energii. Vytváří energetickou clonu, skrz kterou se jen tak nějaká energie nedostane. Ve specifických případech jde bránit aktivně. Třeba když se k vám snaží dostat nějaká negativní entita. To je to její prohánění. Začíná to tak, že se kočka začne nepřítomně dívat do jednoho bodu. Běžným pohledem nic výjimečného nespatříte. Pokud se podíváte třetím okem, uvidíte negativní entity. Kočka je začne prohánět. Obvykle při tom skáče. Pokud se k vám začnou entity i přesto přibližovat, dokáže někomu skočit i do tváře nebo začít kousat. Zpravidla tím lidi rozzlobí a ti pak přemýšlí, co to do ní vjelo. Kočka však má své důvody. Je dobré si to uvědomit, než se na ni začnete hněvat.

Má každá kočka tyto schopnosti?

Převážná většina koček vidí astrální bytosti, jsou vnímavé na energie a umí v případě potřeby bránit sebe i svého páníčka. Dělají to intuitivně. Úplně stejně automaticky jako psi brání svého pána před útočníky. Vrtá vám hlavou, jestli má každá kočka stejné schopnosti? Ne. Kočka jisté vlastnosti má, s jinými vlastnostmi se rodí. Ty potřebné má pro vykonání své ,,mise”.

Kočky léčitelky

Většina koček jsou od přírody léčitelky. Intuitivně vycítí, kde máte bolavé či nemocné místo a tam si lehne. Některé si k sobě vybírají nemocné lidi a jiné se mohou více chodit tulit k lidem, preferujíc určitý typ onemocnění. Jsou velmi dobré na nemoci hlavy, srdce či páteře. Umějí rozpouštět energetické bloky.

Prorocké schopnosti koček

K velmi výjimečným vlastnostem u koček patří i schopnost ukázat se ve snech svému majiteli. Tímto způsobem mu mohou předávat jisté informace. Je dobré si průběh takového snu pečlivě zapsat a správně vyložit. Kočky totiž umí předpovědět budoucí události, znají, co příjde. Nejčastěji nás ve snu před něčím varují.

Kočičí průvodkyně duchovním světem

Kočka má zvláštní dar. Umí vás spojit s vašimi duchovními průvodci i silovými zvířaty. Dělá to tehdy, je-li to potřebné. Samozřejmě ve chvíli, kdy ji o to budete prosit, zůstane nevzrušeně ležet. Pomůže, až to sama uzná za vhodné. Každý, kdo má kočku, ví, jak je těžké ji k něčemu přinutit. Ačkoliv kočka dokonale ví, co po ní chcete, stejně si jde po své linii a dělá to, co chce ona sama.

Parapsychologické schopnosti koček těžko jenom tak někdo přesně probádá a zdokumentuje. V mnoha kulturách byla považována za posvátnou. Nejznámější je Egypt. I nám se vyplatí uvědomit si její potenciál a podporu, kterou nám může dát.

Magická síla koček někdy dává možnost vidět tak, jak mohou rentgenové paprsky. Stačí se na chvíli ztišit, vyladit se na jejich energie a naučit se věřit vlastnímu mínění. Výsledky se dostaví velmi rychle.

Může se vám stát, že někteří lidé se přestanou ve vaší přítomnosti cítit dobře. Podvědomě vycítí, že do nich vidíte, a jiní s vámi naopak začnou sdílet svá tajemství. Někdy odkryjete i to, co jste vůbec nechtěli vědět. Magie koček říká: V mlčení je síla. Snažte se proto nezklamat ničí důvěru.

Stránka 26 z 27 - 80 položek celkem