PROČ A JAK ODMĚŇOVAT PSY?

Velmi často se mezi našimi přáteli a rodinou setkáváme s názorem, že naši psi jsou ti nejposlušnější, jaké kdy v životě viděli. “Umí toho tolik, chodí u nohy, podávají packy, zastaví se u přechodu, počkají na povel před obchodem. Jaktože rozumí tomu co jim říkáte?” No… naučili jsme je to, jak jinak. Celé kouzlo spočívá v tom, že naši psi sice vůbec neznají význam slova “sedni”, ale vědí, že pokud toto slovo slyší a sednou si, dostanou odměnu.

Odměna je pro psa důvod k tomu, aby opakoval dané chování. Proč by se vyčerpával něčím, co nevede k žádnému výsledku? Ostatně všechny živé bytosti na této planetě jsou takto nastaveny a řídí se heslem, že úplně zadarmo ani kuře nehrabe. To, co je odměněno má vyšší pravděpodobnost se opakovat než to, co nic nepřineslo. Psi nejsou výjimka.

A CO JE TEDY PRO PSA ODMĚNA?

Stejně jako člověk, i každý pes je motivován něčím jiným - pro některé psy jsou tou největší odměnou hračky, pro jiné zase pamlsky. Ale najdou se i takoví, kterým stačí pochvala nebo pohlazení.

371A1320p

Trénink psů za pomoci (pozitivní) motivace považujeme v dnešní době za samozřejmost a standard, který vede k dlouhodobě udržitelným výsledkům a dobrému vztahu psa s jeho majitelem (narozdíl od trestů). Pozitivní motivace není jen o tom mít psa nalepeného na vaší ruce, kde se ukrývá pamlsek. Takto to prostě nefunguje. Je důležité vědět, co váš pes chce a umět s tím pracovat.

S JAKÝMI ODMĚNAMI NEJČASTĚJI PRACUJEME?

  1. jídlo, pamlsky
  2. hračka, hra
  3. pozornost pána (pochvala, pohlazení, ...)
  4. svět venku (možnost volného pohybu, hrabání, plavání, hraní si s ostatními psy, …)

PAMLSKY JAKO NEJČASTĚJŠÍ ODMĚNA

Využití  při tréninku psů má mnoho výhod. Odměnění pamlskem je rychlé, na většinu psů funguje a můžete používat a obměňovat více druhů pamlsků, čímž odstupňujete míru úspěchu. Psi milují různé věci - od vařeného masa, přes kupované pamlsky, až po obyčejnou zeleninu - třeba mrkev :) 

Máte vyzkoušené, které pamlsky chutnají vašemu psovi nejvíc? Při výběru pamlsků vždy trvejte také na kvalitě, protože pokud začnete výcvik brát vážně, budou pamlsky tvořit velkou část psího jídelníčku.

DSC_5289

JAK SPRÁVNĚ PRACOVAT S PAMLSKY?

Je rozhodně potřeba vědět co chci odměnit, ale mnohem důležitější je potom umět to odměnit ve správný čas. Při samotném odměňování pak nezapomínejte na to, co má váš pes nejraději a takové odměny mějte nachystané pro případ nadprůměrně odvedeného povelu, nebo dokonce jackpotu. Hodnotu jackpotu můžete určovat i počtem pamlsků.

My ze zkušenosti víme, že naši psi poznají, když nám v ruce zbývá ještě jeden pamlsek :-) Tato vědomost vám dává možnost využívat mnohem menší pamlsky, ale ve větším počtu. Pejsek toho sice sežere stejně, ale pociťuje vyšší míru odměnění.

PŘÍKLAD Z PRAXE - ODMĚNA ZA PŘIVOLÁNÍ

Scénář č. 1: Zavoláte na psa a ten se k vám sice šine pomalu, ale nakonec dojde - odměníte horším pamlskem, pohladíte ho a dál si jej nevšímáte.

Scénář č. 2: Zavoláte na psa, ten se otočí na pětníku a přiletí k vám jako raketa - odměníte super pamlskem a ve větším množství (jackpot!), nebo se s ním zvesela potaháte o hračku.

Vnímáte, jaký je v tom rozdíl a jaká je v tomto případě zpětná vazba pro psa? :) Chování, které mu bylo odměněno více bude mít tendenci nabízet častěji (nebo lépe). A my se klidně vsadíme, že další přivolání po tom jackpotovém rozhodně nebude šnečí rychlostí. Z toho jasně vyplývá, že pes potrestaný za to, že přišel až na 5. zavolání, se příště rozhodně nepřetrhne k vám přiběhnout a budete muset volat víckrát.

NEJLEPŠÍ ODMĚNA!

Nezapomínejte na odměny a používejte je tak, abyste z toho měli radost jak vy, tak i váš psí parťák. Nejlepší pamlsky jsou ty, které máte u sebe. K čemu je vám skvělý pamlsek doma ve skleničce? Chápeme, promaštěné kapsy na bundě nechce mít nikdo, ale když do své pejskařské výbavy zařadíte i pamlskovník tak máte vyhráno. Jednou za čas se vyplatí odměny střídat, minimálně ty vyšší hodnoty, ať je pro psa překvápko, jakou mňamku zrovna dostane za super výkon.

DSC_8943