Blog, Strana 4

Boerboel - búrský buldok

Feel safe with the big Boerboel – The Animal Joy

Povaha

Boerboel je velmi vitální pes s vyrovnanou povahou. Má silnou, robustní postavu, přitom je však mrštný a pohyblivý. Snadno se učí a dlouho si pamatuje. Má rozvinuté instinkty hlídacích psů, je neohrožený. Zároveň však respektuje potřeby rodiny.

Popis

V chovu se upřednostňují jedinci s ideální výškou 66 cm v kohoutku u psů, u fen potom 61 cm (pod 55 cm není výška přípustná). Minimální výška psa je 60 cm, horní maximum není dáno, důležitý je celkově vyvážený vzhled. Hmotnost by měla přesahovat 50 kg, ideálně potom činí zhruba 65 kg.

Nejdůležitější vlastností boerboela je hlava – reprezentuje celý jeho charakter. Je krátká, široká, hluboká, čtvercová a svalnatá, s dobře vyplněnými lícemi. Musí harmonicky ladit se zbytkem těla. Stop by měl být patrný, ale ne přehnaně výrazný. Čenich je s velkými nozdrami, široce otevřenými. Dolní čelist je silná, hluboká a široká, směrem dopředu se lehce zužuje. Šíje je silně osvalená a nasazená vysoko na plece. Má také svalnatý a silný hrudník, široký a hluboko posazený mezi horními končetinami s dobře klenutými žebry. Ocas je posazen vysoko, upřednostňován je kupírovaný. Dlouhé ocasy jsou přijatelné. Kůže je silná, volná, dobře pigmentovaná s mírnými vráskami. Srst je krátká, hladká a hustá. Nejčastější zbarvení jsou krémově bílá, světle žlutohnědá, červenohnědá, hnědá a všechny odstíny žíhané.

Historie 

Původ plemene búrského buldoka sahá do 17. století na území Jižní Afriky. K vývoji plemene přispěli různí psi typu mastifa z Evropy a velkých psů z Afriky. Typický vzhled boerboelů je velmi blízký vzhledu asyrských psů z období zhruba 700 let př. Kr. Takto vyšlechtění psi byli a stále jsou hojně využíváni jako ochránci rodin i stád. Není pro ně problém skolit dravé ptáky či šelmy.

Bobtail

Bobtail Club Česká republika - Amálka Chlupatý méďa

Povaha

Jako původně pastevecký pes je bobtail dobře ovladatelným psem s vrozeným smyslem pro povinnost. Dnes je chován téměř výhradně jako společenský a rodinný pes, přesto si zachoval svou vysokou inteligenci, chápavost a určitou ostražitost. V rodině je to oddaný společník, který miluje děti. Bobtail je naprosto nekonfliktním a nekomplikovaným společníkem člověka.

Popis

Středně silný pes chundelaté srsti, která budí dojem mnohem mohutnějšího psa. Srst bobtaila je dlouhá, chundelatá a volně splývající, bez známek kudrnacení. Povolené barevné variety - bobtail by měl mít v ideálním případě hlavu, krk, přední končetiny a spodní stranu břicha v čistě bílé barvě, zbytek těla může být v šedé, modré, nebo tzv. grizzly barvě.

Kohoutková výška psů je nejméně 56 cm, u fen je povoleno min. 53 cm. Tělo je dobře utvářeno, i když díky husté a dlouhé srsti není svalová stavba těla znatelná. Tělo má jen mírně obdélníkový formát. Končetiny jsou rovné a silné, hlava spočívá na kratším, méně výrazném krku. Lebka je silná, široká a čtvercového rázu. Uši má bobtail malé, vysoko nasazené a volně spuštěné kolem hlavy. Oči bobtaila jsou vždy tmavé, eventuelně barevně odpovídají zbarvení srsti.

Historie

Husté osrstění obličejové části hlavy bobtaila svědčí o jeho původně asijském původu, ale známější část historie tohoto plemene je možné vysledovat teprve ve staré Anglii. Tam došlo po postupném dalším šlechtění (např. Beardod collie) ke vzniku nového ovčáckého plemene, jehož exteriér byl uznán zhruba v druhé polovině 19. století. Organizovaný chov bobtaila započal přibližně v roce 1870.

Základní péče

Především přepychová srst učinila z původně pasteveckého psa velice atraktivního společenského psa, předurčeného pro výstavní kariéru. Je to ale zároveň srst, co činí bobtaila psem, který se skutečně nehodí pro každého zájemce. Tato nádherná, příjemná a bohatá srst vyžaduje již ve svém základu velice náročnou péči. K té patří pravidelné pročesávání a kartáčování a ruční rozmotávání smotků, které se mohou vytvářet vzdor veškeré péči. Srst bobtaila je velice náchylná k plstnatění, proto se zde každé i krátkodobé zanedbání výrazně projeví.

Kromě již zmíněné nutné péče o srst je třeba počítat i s občasnou kontrolou vnějšího zvukovodu a oblasti očí - tam všude mohou vadit nadbytečné chloupky. Mezi jednotlivými polštářky tlapek mohou vyrůstat další silné chlupy bránící běžnému pohybu - ty je nutné pravidelně vystříhávat. Bobtail je pes nenáročný. Lze jej chovat i v bytě, je klidný a kam si lehne, tam je schopen i dlouhou dobu vydržet. Tito psi milují dlouhé každodenní procházky. Potřebují lidskou přítomnost. Jejich výchova není nijak náročná.

Bloodhound

Bloodhound

Povaha

Tito psi se chovají naprosto přátelsky ke všemu živémumilují dospělé lidi stejně jako děti a v jejich povaze nenajdete ani špetku agresivity. Bloodhound je také inteligentní pes s výjimečně dobrým a proslulým čichem a schopností držet stopu. Možným negativem z pohledu člověka může být jeho paličatá až svéhlavá „hlavička". Pokud si bloodhound vezme něco do hlavy, patrně nikdo na světě jej od jeho úmyslu neodvrátí.

Popis

Na první pohled velký, těžký pes, který si nemusí nic dokazovat. Celkový dojem jeho postavy dotváří zvláštní tvar hlavy „utopený" v lalocích volné kůže krku a pohled naprostého kliďase. Bloodhound má krátkou a přiléhavou srst. Povoleny jsou tyto barevné variety - černá s tříslovou, játrově hnědá s tříslovou, bledě červená s možnou kombinací s menším množstvím chlupů v jezevčí barvě. Bílá je v minimálním množství povolena na hrudi, tlapách a špičce ocasu.

Kohoutková výška psů je nejméně 63,5 cm, u fen alespoň 58,5 cm. Bloodhound má silný a rovný hřbet a stejně silná a hluboká bedra. Nohy bloodhounda jsou silné a rovné. Ocas je dlouhý a směrem ke špičce se zužuje, je nošen vysoko. Dlouhý a silný krk nese úzkou a dlouhou hlavu s mnoha záhyby volné kůže, která se přelévá do oblasti krku. Uši má bloodhound tenké, nápadně nízce posazené a dlouhé, visící dolů. Oči bloodhounda jsou středně velké, umístěné tak, že vytváří zcela specifický výraz.

Bloodhound se v průměru dožívá 10 až 12 let.

Historie 

První rodová linie bloodhounda započala v klášteře svatého Huberta v Belgii v 7. století, kde předky tohoto plemene ve velmi čistokrevné podobě chovali místní mniši. Druhá linie pochází z Anglie, kde byla i nadále šlechtěna. Teprve sloučením obou rodových linií vznikl bloodhound takový, jakého jej známe dnes - tedy typický honič s tělesnou stavbou připomínající dogovité psy.

Základní péče

Srst stačí pravidelně čas od času vykartáčovat, mnohem větší péči potřebují v případě bloodhounda jeho dlouhé povislé uši. Je třeba pravidelně čistit jejich vnitřní část a vnější zvukovod od možného ušního mazu a navíc je také nutné uši omývat, protože se vzhledem ke své nadměrné délce nejednou ocitají v misce s jídlem. Bloodhound stejně jako většina ostatních velkých psů potřebuje spát na opravdu měkké podložce, aby nedošlo ke vzniku nehezkých otlačenin, mozolů a odřenin. Jeho výchova není nemožná, ale vyžaduje značnou dávku trpělivosti.

Takto velký pes je v každém případě náročný na množství a kvalitu krmiva, především ve štěněčím věku, tady může každé vychýlení od potřebné dávky vitamínů a minerálů znamenat pozdější obrovské a doživotní zdravotní problémy. Bloodhound je sice známý svou klidnou a mírnou povahou, ale jako štěně se chová zcela opačně - nadprůměrně opačně. V dospělosti tento pes vyžaduje dlouhé a víceméně pravidelné procházky - jeho výdrž ho řadí mezi zkušené turisty. Vzhledem k této skutečnosti a také faktu, že se jedná o stopaře, se Bloodhound naprosto nehodí do města, potřebuje volný pohyb i svou soukromou louku s pevným oplocením. A ještě k výchově bloodhounda - s velkou trpělivostí a poměrnou dávkou vynalézavosti se vám to podaří, pokud pes nebude mít pocit, že je k čemukoliv nucen násilím a naopak, pokud pro něj dokážete na cvičení a výcviku najít něco, co by ho mohlo zajímat. Současně je ale nutná i důslednost, protože ve chvíli, kdy bloodhound pochopí, že na vás jeho melancholické oči udělaly dojem, bude toho pravidelně zneužívat. Ačkoliv je dnes bloodhound běžně chován jako rodinný společník, je to stále vynikající stopař a ve své barvářské práci je naprosto nepřekonatelný.

Stránka 4 z 27 - 80 položek celkem