Boerboel - búrský buldok

Feel safe with the big Boerboel – The Animal Joy

Povaha

Boerboel je velmi vitální pes s vyrovnanou povahou. Má silnou, robustní postavu, přitom je však mrštný a pohyblivý. Snadno se učí a dlouho si pamatuje. Má rozvinuté instinkty hlídacích psů, je neohrožený. Zároveň však respektuje potřeby rodiny.

Popis

V chovu se upřednostňují jedinci s ideální výškou 66 cm v kohoutku u psů, u fen potom 61 cm (pod 55 cm není výška přípustná). Minimální výška psa je 60 cm, horní maximum není dáno, důležitý je celkově vyvážený vzhled. Hmotnost by měla přesahovat 50 kg, ideálně potom činí zhruba 65 kg.

Nejdůležitější vlastností boerboela je hlava – reprezentuje celý jeho charakter. Je krátká, široká, hluboká, čtvercová a svalnatá, s dobře vyplněnými lícemi. Musí harmonicky ladit se zbytkem těla. Stop by měl být patrný, ale ne přehnaně výrazný. Čenich je s velkými nozdrami, široce otevřenými. Dolní čelist je silná, hluboká a široká, směrem dopředu se lehce zužuje. Šíje je silně osvalená a nasazená vysoko na plece. Má také svalnatý a silný hrudník, široký a hluboko posazený mezi horními končetinami s dobře klenutými žebry. Ocas je posazen vysoko, upřednostňován je kupírovaný. Dlouhé ocasy jsou přijatelné. Kůže je silná, volná, dobře pigmentovaná s mírnými vráskami. Srst je krátká, hladká a hustá. Nejčastější zbarvení jsou krémově bílá, světle žlutohnědá, červenohnědá, hnědá a všechny odstíny žíhané.

Historie 

Původ plemene búrského buldoka sahá do 17. století na území Jižní Afriky. K vývoji plemene přispěli různí psi typu mastifa z Evropy a velkých psů z Afriky. Typický vzhled boerboelů je velmi blízký vzhledu asyrských psů z období zhruba 700 let př. Kr. Takto vyšlechtění psi byli a stále jsou hojně využíváni jako ochránci rodin i stád. Není pro ně problém skolit dravé ptáky či šelmy.