Bedlington terier

Bedlington teriér – Krmivo Brit

Povaha

Povaha bedlingtonského teriéra je dílem paradoxů. Tak jako všichni teriéři má i bedlingtonský teriér výrazný lovecký talent, je energický, bystrý, inteligentní a dokáže být i patřičně ostrý a v boji neuvěřitelně houževnatý. Doma výše zmíněné vlastnosti odkládá jako plášť a stává se velmi milujícím, přítulným psem, s tendencí fixovat své city zejména na jednu osobu. S dětmi nemá bedlingtonský teriér problémy. V případě dalších domácích zvířat to platí pouze v případě, že s nimi vyrostl, každé jiné zvíře se stává pouze potenciální kořistí. Bedlingtonský teriér potřebuje důsledný výcvik.

Popis

Vzhled snad nejlépe vystihuje rčení: „Vlk v rouše beránčím". Bedlingtonský teriér patří mezi vzrůstově malá plemena, jeho exteriér je výrazně elegantní, takže budí zdání společenského plemene. Nicméně jeho živé chování prozrazuje zcela jiný temperament. 

Srst bedlington teriéra je specifická. Je velice hustá, má sklon ke kudrnacení a cupovitosti. Barevné variety plemene - všechna štěňata se rodí v černé, nebo hnědé barvě srsti, která postupně bledne do následujících barevných odstínů: čistě modrá, modrá s hnědou, játrová.

Kohoutková výška je stanovena na cca 40,5 cm u psů a na cca 38,5 cm u fen. Tělo má graciézní tvar s výrazně vzhůru klenutým hřbetem, tzv. kapřím. Ocas je středně dlouhý, nasazený poměrně nízce, vybíhající se postupně do špičky. Končetiny má bedlingtonský teriér rovné, krk je tzv. suchý a hlavu nese vysoko zdviženou. Samotná hlava je pak hruškovitého tvaru a směrem k čenichu se výrazně zužuje. Oči mají trojúhelníkový tvar, uši jsou zhruba středně velké, jsou nasazeny velice nízko a jsou nošena svěšeně. Průměrný věk tohoto plemene je 13 - 14 let.

Historie

Současná podoba bedlingtonského teriéra je výsledkem dlouhého a náročného šlechtění, kde mezi nejčastěji zmiňované předky tohoto plemene patří například Otterhound, nebo Vipet. Psů s původně méně ušlechtilým vzhledem se ve staré severní Anglii využívalo k lovu lišek, jezevců apod., zmínky o tomto plemeni najdeme již nejméně 200 let zpět. Dnešní elegantní standard bedlingtonského teriéra byl oficiálně uznán koncem 19. století.

Základní péče

Budoucí majitel bedlingtonského teriéra musí být připraven na skutečnost, že pouhá základní péče o srst jeho svěřence zabere tolik času, jako u jiných plemen péče více než nadstandardní. Bedlington teriér nikdy nelíná a v případě, že by o jeho srst nebylo náležitě pečováno, změní se v silnou srst s charakterem vlny a exteriér psa se poté promění k nepoznání. Je proto nutné ji často trimovat (ručně vytrhávat) a stříhat alespoň jednou za tři měsíce. Kromě toho vyžaduje srst bedlingtonského teriéra každodenní kartáčování. 

V případě tohoto plemene je v rámci péče o srst žádoucí, zjistit si s předstihem dobrý psí salon, ve kterém mají se specielním střihem bedlingtonských teriérů zkušenost.

Protože bedlingtonský teriér je duší lovec, je nutné postarat se také o jeho kvalitní výcvik, zejména uposlechnutí přivolání. Má také zcela nadprůměrnou potřebu pohybu, kterou je třeba uspokojit, chcete-li mít doma šťastného a klidného psa. Přestože je dnes již chován převážně jako společenský pes, stále se může uplatnit i jako profesionální lovecký pes.