Belgický ohař

Foto: Belgický ohař

POPIS

je živý, rozverný a odvážný pesVyšlechtěn v Belgii křížením modrých gaskoňských a starověkých psů pro hon a pronásledování zvěře

Hlavu má dosti širokou, s méně definovaným stopem. Oči má kaštanové, tmavě žluté nebo jantarově zbarvené. Uši má mírně delší, posazené v úrovni očí, vytváří jemné záhyby. Čenich je středně velký, k hlavě dobře proporcionální. Nos má černý nebo zbarvený dle barvy srsti. Skus zubů je nůžkový a vyrovnaný. Krk má středně dlouhý a mírně klenutý. Hruď je široká, hloubkou dosahuje až k loktům. Tělo má široké, rovné a dosti dlouhé. Končetiny má spíše delší, stavěné méně pro rychlost a více pro sílu. Tlapky má krátké a okrouhlé. Ocas má obvykle zakotvený. Pohyb je rychlý a velmi hbitý, s dobře plynulou chůzí.

HISTORIE

je velmi vzácné plemeno, které je vytlačováno německými a francouzskými loveckými psy, je nyní již blízko svého vyhynutí a naprostého zániku. Je zanesené do registru MKF v jeho doplňujícím spise.
Belgický ohař (Belgian Shorthaired Pointer) byl vyšlechtěn v Belgii a vznikl křížením modrých gaskoňských a starověkých psů. Využíván byl především pro hon a k pronásledování zvěře.

POVAHA

je to živý, rozverný a odvážný pes, který je zároveň milý i roztomilý. Je nadaný, chytrý a velmi lehce se cvičí. Má vrozené lovecké sklony a instinkty. Nedostatky ve své rychlosti plně kompenzuje vytrvalostí, houževnatostí, silou a rozvahou.