Beauceron

Beauceron Download

Povaha

Beauceron je odvážný a velmi inteligentní pes. Ochrana rodiny a hlídání pozemku jsou pro něj samozřejmostí. Je ostražitý a má sportovního ducha, rád pracuje pro svého pána. Mezi jeho další vlastnosti patří věrnost a silné pouto ke svému pánovi a jeho rodině. Je tvrdý a trochu nezávislý, potřebuje pevnou ruku. Zvykne-li si již v mládí na společnost koček a domácích zvířat, vychází s nimi později dobře. Děti snáší dobře, ale malé neposedné děti nejsou příliš vhodnou společností. K jiným psů se může chovat dominantně. K cizím lidem se chová spíše nedůvěřivě. Potřebuje dosti pohybu a kontakt s pánem. Jako ovčácký pes je neúnavným střežitelem stáda a také je schopný rychle přesouvat celá stáda i na větší vzdálenosti.

Popis

Beauceron dorůstá výšky 61 - 70 cm a dosahuje váhy okolo 30 - 50 kg. Hlava je dlouhá a suchá. Vysoko nasazené uši jsou svěšené, ale nepřiléhají těsně k hlavě. Jejich délka se rovná polovině délky hlavy. Kulaté oči nesmějí být umístěny šikmo a mají tmavou barvu. Beauceroni musí mít otevřený pohled. Tělo je pevné, svalnaté, nemá však hrubou stavbu. Hřbet je rovný, bedra široká a silná. Záď se mírně svažuje k nasazení ocasu, ten je nošen nízko a sahá až k hlezenním kloubům. Je mírně prohnut do písmene J. Na zadních končetinách musí být z vnitřní dvojité paspárky. Srst je krátká, hustá. Podsada je velmi krátká a měkká. Zbarvení je buď černé s pálením, nebo harlekýn. Průměrná délka života je 11 - 13 let.

Historie

Beauceron vznikl ve Francii okolo 15. století. Jeho domovinou je oblast Brie a jeho blízkým příbuzným je briard. Jde o velmi starobylé plemeno, které bylo používáno k honění a hlídání dobytka. Již ve středověku potřebovali pastevci psy, kteří by chránili stáda před divokou zvěří a to především v horských oblastech. Dlouhou dobu se těmto psům souhrnně říkalo francouzští ovčáčtí psi a to jak typu beauceron, tak právě již zmíněný briard. Teprve koncem 19. století se oba tyto typy začaly odlišovat. Standard beaucerona byl sepsán roku 1863. Ve Francii je používán profesionálními ozbrojenými složkami. Mimo svou zemi původu není příliš známí, ale ve Francii je národním symbolem.

Základní péče

Srst beaucerona nevyžaduje téměř žádnou péči. Postačí v období línání důkladně vykartáčovat. Drápy udržujte krátké. Je třeba důsledná, jednoznačná a laskavá výchova. Pokud mu není dopřán dostatek pohybu a kontakt s pánem, bývá neurotický až agresivní. Věnujte dost času seznamování s jinými lidmi, dětmi, psy a ostatními zvířaty. Plemeno potřebuje velké množství pohybu, nespokojí se s tím, když třikrát denně obejde domovní blok. Kromě zdravotních procházek musí mít možnost se vyběhat a vydovádět. Jsou pro něj vhodné téměř všechny druhy sportu například aportování, běh vedle kola, dlouhé procházky. Může být využíván jako záchranářský pes nebo použit pro stopování. Může být celoročně držen venku.