Anglo-francouzský honič de Petite Venerie

Malý anglo-francouzský honič - Dogslife.cz

POVAHA

 Jako lovecký pes je vytrvalý, rychlý, odvážný, inteligentní a má vynikající čich. Je schopen pracovat v jakémkoli terénu, ve smečce i jednotlivě.

Popis

Anglo-francouzský honič de Petite Venerie je typický, dobře stavěný honič francouzského typu s výborným pracovným upotřebením k lovu zvěře. V dnešní době vhodný rovněž k lovu vysoké. Je to velice inteligentní plemeno s výborným čichem. Disponuje schopností pracovat ve smečce. Jelikož bylo plemeno vyšlechtěno k pracovním účelům, veškeré chovy se do dneška združují hlavně ve Francií a mimo tuto krajinu se takřka nevyskytuje. V dnešní době se výjimečně vyskytuje také jako rodinný pes, ovšem plemeno je náročné na pohyb a hodí se spíš k aktivním lidem. 

Historie

Anglo-francouzský honič je výsledkem křížení anglických Bíglů  s malými francouzskými loveckými psy. Ačkoli zmínky o tomto plemeni jsou již ze 16. století, rozsáhlý vývoj zaznamenalo až v 19. století. Plemeno bylo chováno šlechtou, za účelem vyšlechtění  dokonalého větřícího psa s velkou odolností a neskonalou výdrží na lovu. Tyto schopnosti umožňovali využívat Anglo-francouzského honiče k lovu malé zvěře, bažantů a křepelek. Standard plemene byl sepsán v roce 1978.

Základní péče

Srst Anglo-francouzského honiče de Petite Venerie nevyžaduje přílišnou péči, psa stačí občas vykartáčovat. Drápy se udržují krátké.