Bílý švýcarský ovčák

Bílý švýcarský ovčák – Krmivo Brit

Povaha

Povaha bílého švýcarského ovčáka se bez větších výkyvů odvozuje od ovčáckého plemene jako takového. Tento pes je velice inteligentní a snadno se učí novým povelům. Má živou a značně temperamentní povahu, typická je jeho neutuchající bdělost. V rodině je to klidný a přátelský společník, jeho vztahy s dětmi bývají nekomplikované. Vůči cizím lidem se bílý švýcarský ovčák chová ostražitě, ale nikdy není bojácný, nervózní nebo dokonce agresivní.

Popis

Plemeno bílého švýcarského ovčáka vyniká zdravě svalnatou tělesnou stavbou a pevnou středně vysokou postavou. Srst bílého švýcarského ovčáka má hustou a tvrdou podsadu. Vnější srst je dlouhá, hustá a dobře přiléhající. Může být mírně zvlněná. Jak napovídá název plemene, jedinou povolenou barevnou varietou je srst čistě bílé barvy.

Kohoutková výška by u psů měla dosahovat nejméně 60 cm, u fen alespoň 55cm. Tělo bílého švýcarského ovčáka má jednoznačně obdélníkový formát, hrudník je připřeně široký. Ocas je posazený nízce, má šavlovitý tvar - v klidu je nošen ve svěšené pozici, při vzrušení se zvedá, ale nepřevyšuje hřbetní hranici. Končetiny jsou rovné, svalnaté, středně silných kostí. Bílý švýcarský ovčák má silnou, suchou hlavu, která je v harmonickém souzvuku se zbytkem těla. Čenich je silný, zúžený. Uši nosí toto plemeno vztyčené, vysoko posazené a jsou trojúhelníkového tvaru. Oči mají mandlový tvar a jsou posazeny mírně šikmo.

Historie

Toto plemeno patří k těm mladším - oficiální počátky cíleného chovu lze nalézt teprve v 70. letech 20. století. Bílý švýcarský ovčák je trochu matoucí jméno, protože toto plemeno má svůj původ v USA a Kanadě. Dnes najdeme jeho zástupce po celé Evropě.

Základní péče

Tito psi s dlouhou bílou srstí budí dojem velké čistotnosti a současně velké časové náročnosti při péči o tuto běloskvoucí nádheru. Ve skutečnosti se ale Bílý švýcarský ovčák spokojí s průměrnou péči o srst. Ta by se měla pravidelně pročesávat, čímž se napomáhá jejímu udržování v bílé čistotě a zároveň je to jednoduchý způsob, jak předejít vzniku slepenců a nevzhledných chuchvalců. Výchova a výcvik Bílého švýcarského ovčáka nevyžaduje zvláštní znalosti a zkušenosti. Je nutný citlivý přístup. Výcvikový dril zde není namístě.

Bílý švýcarský ovčák miluje a potřebuje velké množství pohybu, v ideálním případě by měl mít možnost celodenního volného pohybu v rámci pozemku chovatele + další pohyb v podobě procházky, běhu vedle kola, výcviku apod. Bílý švýcarský ovčák může být slepeckým nebo záchranářským psem. 

Tyto psy je možné chovat ve venkovním kotci s izolačně dobře vybavenou boudou, ale pouze v případě, že se tím nenaruší dostatečný kontakt s rodinou, kterou bílý švýcarský ovčák miluje a potřebuje ke zdravému vývoji a životu.