Anglický chrt, Greyhound

Greyhound Dog - All Big Dog Breeds

POPIS

 Anglický chrt je elegantní a nápadně štíhlý pes, pevné konstituce, ušlechtilých proporcí i linie. Oči jsou oválné, s klidným výrazem, přednost mají tmavé. Uši má malé, jemné, ve tvaru plátků růže, s krátkou a měkkou srstí. Krk je dlouhý, klenutý a svalnatý. Hruď je hluboká a mohutná. Hřbet protáhlý, široký a rovný. Dlouhé a rovné přední končetiny mají pevné kosti. Ocas je dlouhý, šavlovitě zahnutý, nízko nasazený, u kořene silný, postupně se zužuje.

Srst a barva srsti: Srst je krátká a velmi přiléhavá. Zbarvení: černé, bílé, červené, modré, plavé, červeno-žluté s žíháním (ne však v kombinaci s bílou), jednobarevné nebo v jakékoliv kombinaci.

Péče: Greyhounda postačí občas ošetřit jemným kartáčem. Pravidelně kontrolujte uši a drápky udržujte krátké.

POVAHA

Tomuto psovi je vrozeno pronásledovat rychle se pohybující objekty, a proto není vhodným společníkem do domácnosti pro vlastníky jedné či více koček. Greyhoundi mají jen zřídkakdy problémy s ostatními psy a jsou zpravidla velmi milí k dětem. K cizím lidem se chovají zdrženlivě. Tento pes není uštěkaný a je velmi oddaný svému pánovi. Toto velmi zdravé plemeno se dožívá poměrně vysokého věku.

Vztah k dětem: Je přítulný, laskavý, mazlivý a perfektně se hodí k dětem, které miluje.

HISTORIE

Psi velmi podobni dnešním chrtům byli známi již před pěti tisíci lety v oblasti severní Afriky – starověkého Egypta. Tento typ psa, který se vyvinul v izolaci pouštní krajiny, bez míšení s jinými plemeny, se totiž od starověku téměř nezměnil.  Na Britské ostrovy přišli chrti s keltskými kmeny, na kontinentu se již tehdy vyskytovali chrti podobní dnešnímu Polskému chrtovi. V Británii podobně jako jinde ve světě bylo držení chrtích smeček výsadou šlechty, byli používáni jak pro lov malé zvěře, tak pro lov vysoké. Tomu odpovídal i různorodý zjev chrtů na britských ostrovech a množství různých pojmenování. Greyhoundi byli šlechtěni jako výkonní lovečtí psi a v minulosti byly velmi populární sportovní štvanice, na kterých psi měřili své síly a rozhodčí srovnával dovednosti, bystrost, rychlost a obratnost jednotlivých psů. Greyhound tedy nebyl prvoplánově šlechtěn jako dostihový pes, ale jako pes lovecký. Koncem 19. století se v Británii začaly pořádat výstavy psů a postupně se oddělila linie, která byla šlechtěna pro lov a sport od výstavní linie greyhoundů. Dnes obě linie existují i u nás, ale nikdy se nekříží. Udržují se tak prakticky dvě plemena, která se v amatérských evropských chovech zapisují do jedné plemenné knihy. Greyhoundi jsou drženi jako psi společenští, výstavní a pro amatérské dostihy (které jsou pořádány hlavně pro radost psů, nikoli pro zisk a sázky), popularitu si v Evropě získává i tzv. coursing – terénní dostih, který imituje přirozený lov zajíce v přírodě pomocí igelitové návnady. Coursingu se účastní zejména jedinci z výstavních linií.