Americký toy-foxteriér

Americký toy Fox teriér na modrém pozadí

POPIS

Americký Toy foxteriér má ocas ukotvený krátce a nošený vysoko.oči má tmavé a okrouhlé. Uši má tvartované do písmene V a vztyčené. Srst má krátkou a silnou. Zbarvení je bílé s tříslovými značeními. Vyskytují se i jiná  zbarvení.

POVAHA

Toto plemeno si myslí, že je velké. Je nepoddajný a houževnatý, bystrý a šťastný, avšak tvrdohlavý. je zvědavý a aktivní. Po celý svůj život si udržuje svého mladého ducha. Je inteligentní, milující, citlivý a milý. Je ostražitý a pohotový, zvídavý a rychlý. Je to společenský pes, který nikdy nezapomene na svoje straodávné zvyky teriéra aproto bude doma bojovat s myšmi a drobným domácím zvířectvem. Je to malý atletický pes, který miluje hon. Toto plemeno je vyjímečné svojí inteligencí aproto jsou někteří z nich cvičeni k pomoci k postiženým lidem. Je vynikajícím společníkem pro hluché lidi. Je velmi náchylný k nepřízni počasí, proto  by měl být chován pouze v bytě.

HISTORIE

Toy foxteriér, nebo také americký toy foxteriér vznikl okolo roku 1936 v USA. Jako výchozí plemeno je uváděno hladkosrstý foxteriér. Selekce na velikost proběhla s pomocí plemen čivava, italský chrtík nebo třeba anglický toy teriér. Tento malý temperamentný psík se v minulosti využíval jako hbitý lovec myší a potkanů. Dnes je to vinikající společník pro aktivní lidi.