American bully

AMERICAN BULLY

Povaha

Bully má být klidným, vyrovnaným a mírumilovným plemenem, nevyhledávat konflikty se psy a chovat se přátelsky k lidem.  

Chovatelé psa označují jako kliďase až flegmatika, i když svou rodinu chrání a hlídá. Fyzickému zásahu však vždy předchází zřetelné varování, vzhledem k bullyho zevnějšku obvykle zcela postačující.

Ve vztahu k ostatním psům je bully spíše netečný než přátelský. Vřelejší kontakty navazuje spíše s opačným pohlavím, jedince stejného pohlaví ignoruje, ovšem netoleruje z jejich strany snahy o dominanci či omezování.  

K dětem je správný bully spolehlivý a velmi tolerantní. Protože se však jedná o velkého psa a především o mladé, dosud ne zcela ustálené plemeno, je na místě zvýšená opatrnost.

POPIS

Tento nejmladší člen rodiny teriérů typu bull je zatím málo známý a kvůli svému názvu bývá často zaměňován s americkým buldokem.

Vyskytuje se v několika velikostních rázech, mírně se lišících také stavbou těla. V zásadě jde o psa obdélníkového tělesného rámce, s až kulturisticky silným osvalením a velkou, hranatou hlavou. Tyto znaky však nesmějí zacházet do přílišného extrému, musí být zachován harmonický vzhled a především dobré zdraví a fyzická zdatnost.

Historie

První snahy o „vyladění“ nového teriéra typu bull začaly v 90. letech 20. století ve Spojených státech. První pokusy proběhly křížením vybraných jedinců plemen americký pitbulteriér a americký stafordširský teriér, později byl využit také buldok. Cílem bylo vytvořit společníka a rodinného psa, který by měl stejně unikátní fyzický fond jako stafordi a pitbulové, avšak zcela bezproblémovou a nekonfliktní povahu jak vůči lidem, tak i vůči psům.