Bostonský teriér

Bostonský teriér - Vše o plemeni

Povaha

Psi rodu bostonských teriérů jsou velice chytří, hraví a mají veselou, živou a vitální povahu. Ovšem vitalita bostonského teriéra je přizpůsobivá, není to tedy pes, který se vás bude denně snažit „uštvat". Tito psi jsou také velice milí k rodině a dětem, ale nemají zvláštní problémy ani s dalšími psy v rodině, nebo jinými zvířaty v domě. Jeho výchova je nenáročná díky inteligenci a velké učenlivosti.

Popis

Jedná se o psy malého vzrůstu a výrazně tvarované hlavy, která neomylně odkazuje na buldočí předky. Srst bostonského teriéra je krátká a hladká. Barevné variety jsou u tohoto plemene povoleny pouze dvě - srst může být celá černá s bílými znaky, nebo žíhaná s bílými znaky. Znaky bílé jsou povoleny na nose, lysině, bílý límec, bílé přední končetiny a jen část zadních nohou.

Kohoutková výška není u tohoto plemene striktně stanovena a rozdíly v celkové výšce a váze u jednotlivých bostonských teriérů mohou být znatelné na první pohled, z toho důvodu se alespoň rozlišují tři váhové kategorie - lehká, střední a těžká váha. Tělo bostonského teriéra má krátký ráz s mírně zakulacenou zádí. Ocas je nasazený nízko a může být buď rovný, nebo eventuelně šroubovitý. Bostonští teriéři nosí svůj ocas rovně. Nohy jsou spíše rovné, jemné, ale viditelně osvalené. Hlava bostonského teriéra je výrazně čtvercového formátu a tento formát se znovu opakuje i na tlamě, přičemž hřbet čenichu je rovnoběžný s temenem hlavy.

Uši jsou malé, tenké a vzpřímené. Oči jsou velké, kulaté a jsou umístěny daleko od sebe.

Historie 

Bostonský teriér vstoupil do historie psích plemen v roce 1893. Nicméně historie tohoto ušlechtilého plemene je mnohem delší. Dříve byla známá pod dnes již neuznávaným jménem amerického teriéra. Bostonští teriéři měli být původně vyšlechtěni jako bojové plemeno s velkou výdrží, proto mezi jejich předky najdeme plemena jako anglický buldok, bulteriér, nebo starý anglický bílý teriér. Dnes je bostonský teriér především rodinným psem.

Základní péče

Exteriér bostonského teriéra vyžaduje jen málo času a pozornosti. Srst těchto psů téměř nelíná a vzhledem k tomu, že je krátká, plně postačí běžná péče sestávající z občasného prokartáčování. Výchova těchto psů je také celkem snadná, jen je nutné zdůraznit, že bostonský teriér je pes citlivě reagující i na malé změny v intonaci pánova hlasu, takže jeho výchova by měla být rozhodně mírná a laskavá.

Na hlavě bostonského teriéra najdete drobné, či větší obličejové záhyby, které je potřeba čas od času vyčistit k tomu určenou speciální pleťovou vodou, aby kůže zůstávala čistá a zdravá a záhyby se nestaly semeništěm kožních problémů. Naopak výhodou plemene bostonského teriéra je fakt, že si nepotrpí na dlouhé procházky a mnohem raději tráví svůj volný čas rozjímáním na pěkném gauči.